Twee Chinese ambtenaren uit de provincie Guangdong hebben lijken gekocht van een grafrover om zo een quotum voor het aantal crematies te halen dat door de overheid is opgelegd.

Dat meldt Channel NewsAsia maandag. Traditioneel begraven Chinezen hun doden op land, omdat velen geloven dat de zielen van doden alleen daar rust kunnen vinden. Maar ruimte is steeds schaarser en grond steeds duurder in en rondom de snelgroeiende Chinese miljoenensteden.

De overheid wil de kostbare grond liever gebruiken voor landbouw en projectontwikkeling. Daarom probeert de overheid burgers al jaren te verleiden tot een alternatief voor begraven: crematie.

Quotum op crematies

Ambtenaren moeten ervoor zorgen dat er in een aantal Chinese steden een minimum aantal crematies plaatsvindt. Ze hebben orders om het quotum te halen. Maar veel Chinese burgers omzeilen de regels en begraven hun overleden familieleden zelf. Daardoor dreigen de ambtenaren het quotum niet te halen.

In de provincie Guangdong gingen twee ambtenaren daarom over tot een creatieve ingreep. Ze kochten volgens het staatspersbureau Xinhua meer dan twintig lijken van een grafrover.

Eén ambtenaar betaalde omgerekend 387 euro per lijk voor 10 lichamen; de ander legde de helft neer voor een onbekend aantal dode lichamen. "Om het quotum te halen, kochten de twee ambtenaren de lijken en stuurden ze naar het uitvaartcentrum voor crematie", aldus Xinhua.

Lichaam tijdens wake van de familie

De grafrover liep tegen de lamp toen een man in de provincie Guangxi, naast Guangdong, ontdekte dat het lichaam van zijn opa gestolen was. Uit angst voor grafrovers waakte de familie over het graf, maar ze konden niet voorkomen dat het lichaam van hun vader verdween.

De crematiequota hebben een geleid tot een groot verzet onder de bevolking. Volgens lokale media pleegden in mei dit jaar zes ouderen zelfmoord omdat ze wilden sterven voordat de crematiequota werden ingesteld. Ook zouden er op andere plekken in het land 400.000 graven zijn vernield om zo aan meer grond te komen voor landbouw. Die maatregel bracht een groot protest op gang.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl